Saya curang-kah?

Curang??
CURANG!!??
Saya curang ker??
Tidak.
Saya tidak curang, cumer beralih arah je.
Ubah angin cikit2.
Apa yang diubah?
Haha______dari wordpress kepada blogspot.
Akhirnya, ntah macam mane ter’sign up’ di blogspot.
Nyata, blogspot juge menarik.
Jom, visit silent monologue at belogsepok.

http://silent-monologue.blogspot.com

*sape dah singgah angkat tangan*

Advertisements

March 2, 2010. Uncategorized. 1 comment.

Kafe KC bikin aku hangin~

4 a.m in the morning.
Tomorrow ade kelas SPSS kol 9 tapi mata dari tadi terkebel2 tamao lelap.
Teringat kat silentMONOLOGUE. Maka terupdate-lah SM ini.

Cerita makmandir arini adalah pasal Kafeteria Kolej Canselor yang maha dashyat tu. Actually da lama da aku tak makan kat kafe tu sebab last aku makan, aku serik dengan makanan dia yang mahal+cikit+takde rasa langsung tu!
So, for this story, folo jela conversation between aku n akak jaga kaunter tu.

Akak kaunter : Ye dik nak order ape?
Aku : Hurm, saya nak order nasi goreng kampung 1.
Akak kaunter : Ala dik, tinggal udang je.
Aku : Sume da abez ke?
Akak kaunter : Yela dik, udang je ade.
(aku da start bengang. So what kalu udang je ade).
Aku : Dah tu ape yg leh order. Memang sume abez ke?
Akak kaunter : Ha ah. (Dia leh termenung depan aku) Udang je ade. Tapi jap2, hurmmm, xpelah, akak amek last order dari adik la. Nasi goreng kampung kan. Makan bungkus?
Aku : Bungkus.!
Akak kaunter : Ala dik,bungkus ke? polisterin abezlah. Adik makan jela. Makan jela dik. 
(Bengang aku da meluap2)
Aku : Lah, polisterin pon abez ke. Akak meniaga cane?
Akak kaunter : Entah la dik, akak pon tak tau. Ntah diorg ni, macam mane ntah. (Dengan wat muka bajet dia tak besalah sambil jungkit2 bahu). Alah, adik makan jela kat sini. (Sukati dia je suruh2 aku kan)
Aku : Takde kak, saya tapau untuk orang nih (tipu sunat).
Akak kaunter : Owww. Cane eh?? (Dia plak tanya aku kan)
Aku : Canilah kak, akak bungkus dalam plastik air pon takpe! Saya mmg nak tapau!
Akak kaunter : Owh, plastik ni ek (tunjuk plastik air kat aku)?
Aku : Haah lah.
Akak kaunter : Ye tak ye jugak kan.
(Dia pon tulis order aku kat ketas pastu kat bawah tu ade note kecik ‘bungkus dalam plastik’.
Aku pon amek order tu n bagi kat mamat kat dapur tu.

Few minutes later aku datang amek nasi aku tadi. Peliknya nasi aku tadi elok je dia bungkus lam polisterin. Baru beli polisterin kot aku pikir. Aku pon bawak la nasi pi bilik shida, nak sentap dengan dia (jenguk shida kena gatal.haha). Before aku sampai bilik shida sempat la aku intai sat nasi aku tadi. Bila aku tgk je dalam polisterin tu, aku tak tau aku nak marah ke nak ketawa. Nasi goreng aku tu dia bungkus guna plastik oren dulu(plastik kat GUC tu) , pastu baru letak plak dalam polisterin. Da berdabel dabel da bungkusnya. Plastik then plosterin?? Whaatttt???? 

Aku tak tau nak considerkan diorg punya mental ni tahap ape. Aku lupa nak amek gambar, kalau nak mmg lama dah aku upload. Sampai bilik shida, aku story kat shida n ct, bila aku bukak je polisterin tu, diorg gelak sampai 1 malinja leh dgr. Aku mmg lama tobat takkan beli kat situ lagi melainkan terdesak. Cam ape la kafe KC ni. Memang teruk sgt service diorg. Bersih mmg la bersih. Memang macam orang tak penah beniaga punye layanan. Klau tak penah pon, ni da lebih sebulan diorg stat meniaga, at least improve la cikit. Ni tak. Hisy, mmg menyakitkan hati lah. Mau aje lingkup. Ingatkan tukar owner lagi better la dari yg lama. Tapi 1000 kali hampeh dari yang lama. Dan aku bukan orang pertama yang dah terkena dengan diorang. Kalau tak penah tekena dengan diorng bukan budak KC la namenye. Mahal. Tak sedap. Tawar. Cikit. Air lagi la jangan cakap. Hancur gila. Sebbek la aku da final sem. Tanak aku jumpe dengan akak tu n sekutu kafe dia tu. Better gi KTDI or fudkot. Klu beli makanan kat kafe klu tak menyumpah memang tak sah lah. Hadoi. MPP yang batch baru ni tolong la settlekan masalah ni. Diorng ni cas makanan tgh ari pon melampau2. Lauk tak sedap tapi cas mahal gila. Kalkulator tekan beriye aku tengok. Ntah ape yg dia kire pon aku tak tau. Last2 wat muka pening. Memang sangat2 teruk kafe baru ni. Tolonglah nyah mereka dari KC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 https://silentmonologue.wordpress.com

February 22, 2010. Uncategorized. 4 comments.

After few months i didn’t ______ ~

Da bebulan rasanya tak update blog. Ntah ape angin arini terasa macam nak update tapi tak tau nak story ape. So, bacalah ye. Enjoice.

My life isn’t change so much. Tapi apa yang pasti, IncikHati tidak lagi sentiasa di depan mata. Beliau da berangkat ke Melaka, berpractical di sana. People keep telling dat ‘ala,dekat je melaka tu’. Yelah saya tau la, tapi nak pi tu pon guna masa jugak kan. Dan masa-lah yg jadi halangan utama sebab i have too many comitment here especially my project paper. Hadoi~~ Itu satu hal lagi, ntah ape cite la dengan projek itu, pilot test blm buat lg. Aihhh..  Tapi saya benar2 teringin melawat incikhati itu, makan2 di umbai (possible tak wak?hehe), jalan2 di Melaka dengan incikhati, melihat kehidupan dia sebagai cikgu. Haha. Mungkinkah terjadi? Itu kita tidak tau.

My rumet pon praktikal jgk. (Mau kenal sama rumet saya yang best itu, klik di sini *Liza Tahir*. Now i gonna cakap-dalam-hati bila ada kat bilik sbb takde teman sebicara dan seketawa sy. And baru tadi i notice that she left her photo on my table, for me to look at the picture in case i miss her maybe. Tentiu rumet. Miss our moment so much. (T.T)

Saya doakan kedua-dua insan ini dipermudahkan segala urusan, dapat murid yg nakalnya oke2 aje (murid skng mane yg tak nakalkan), berbahagia bersama housemate masing2, dapat ber-praktikal dengan baik, dapat A for practical grading dan menjadi cikgu yang cemerlang+best!!!

|kat atas tadi ye2 kate tak tau nak story pe. Sekali menaip ade je story. Ala, pompuan! Haha|

||.wheendu-lah.||

https://silentmonologue.wordpress.com

February 20, 2010. Uncategorized. 2 comments.

~dR. tolong la reply emel saya!

saya da update blog

saya da update blog

saya da update blog

_sekian_

(tolong beri saya kekuatan untuk jadi kuat semester ini)

(saya perlu struggle dgn byk perkara)

::1. Program kolej yg sumenye even besar::

::2. Saya nak berbakti untuk Biro Akademik kesayangan saya::

::3. Project Paper!!::

::4. dan Si Incik Hati. Hanya tinggal 7 minggu je lagi dia di sini::

~~owh!saya sangat takowt~~

++rahim,akak da updet blog.yeay!++

December 29, 2009. Uncategorized. 9 comments.

wonderwoman. here i come.

Dari kabaran dari sorang teman. Teman baik. Minta pertolongan. Dan kali ini aku perlu bantu dia sangat-sangat. Dia akan dilanda musibah, malapetaka, bencana kalau aku tak tolong dia. Jadi aku mesti tolong. Kalau aku tak tolong, maka, dia akan dilanda malang selama satu semester. Don wori my pren, aku akan tolong ko sehabis daya. Aku makin bengang pulak dengan budak-budak-pembawa-disaster tu. Noktah.

Hurm. Hari ke 3 berada kat umah. As always nothing much i do at home melainkan melantak tak sudah-sudah. Ohyea, i got new hair cut, specially cut for KKC. Dan esok beta akan kembali ke kolej semula. Meneruskan segala-gala keje yang tertunggak. Banyak keje-keje yang menanti. Tadi pengarah da kol, huhu, perlu berkerja keras untuk projek mega itu. Baek bos, i’m coming back tomorrow. Report duty on tomorrow nite k. Huhu~~

KKC is around the corner. Project paper also (zero progress). My big and mega program also need to run harder. Now, i get new task ~ AJK dekorasi for HRD Conference, tu pon big program jugak. Next semester is going to be my tough semester ever. Hope i can do my very very best. Hope i can divide my time and space properly. InsyaAllah. So untuk sem depan aku kene jadi wonderwoman. Perlu tangkas, macam superman. Perlu kuat macam popeye. Perlu macho macam batman (ada kaitan ke). Perlu sabar macam cinderella. Perlu berani macam mulan. Perlu kekal cemerlang~~~

::i miss my rumet::i miss my frens::

November 10, 2009. Uncategorized. 4 comments.

~~~tips tension

Motivasi Diri

Kita memerlukan sesuatu yang boleh menjadi daya pendorong atau motivasi untuk melakukan sesuatu pekerjaan.

Kalau pelajar yang ingin berjaya tentu memerlukan motivasi diri untuk mencapai kejayaan.

Bagi seorang pekerja pula, tentu memerlukan motivasi untuk melakukan pekerjaan dengan baik…tambahan pula perlu melakukan kerja yang sama setiap hari. Tentu bosan akan muncul jua di dalam hati.

Di bawah ni ada beberapa tips yang boleh kita praktikkan untuk motivasi diri..

1. Rancangkan dahulu apa yang perlu dibuat dan tetapkan matlamat.

1

2. Senyumlah selalu..senyuman boleh menenangkan jiwa dan juga sebagai sedekah.

2
3.Dapatkan rehat dan tidur yang berkualiti.

3
4. Jangan membahayakan diri sendiri atau menzalimi diri.

4
5. Binalah persahabatan yang erat dan saling menyayangi.

5
6. Sesekali hiburkanlah hati sendiri dengan melakukan apa yang diminati.

6
7. Tonjolkan penampilan diri yang menarik dan kemas. Sesekali bergaya, apa salahnya.

7
8. Kawal berat badan anda dan jangan terlebih makan..takut jadi obes pula.

8
10. Lakukan pemeriksaan kesihatan menyeluruh bagi mengetahui tahap kesihatan diri.

10
11. Tenangkan fikiran dan relaks sekejap.

11

12. Mandi setiap hari… jangan malas mandi tau !

12
13. Jadilah diri sendiri (bukan orang lain) dan berbanggalah dengan kemampuan diri.

13
14. Jangan menunjuk-nunjuk atau alim-alim kucing.

14
15. Yang paling penting, sentiasalah berdoa kepada Allah.
16

ENJOICE!!!

November 2, 2009. Uncategorized. 8 comments.

~~~Blue LagoOn PD

Da tamau sedih-sedih, maka, aku nak share pic projek mega raya aku dengan sepupu sepapat dan adik badek yakni projek mandi manda kat Blue Lagoon, Port Dickson masa hari raya yang ke empat. Dari tahun lepas kami da rancang tapi tergendala dan di carry forward ke raya tahun ni. Dan alhamdullilah, our plan is succeed. So ni a few of our memory at Blue LagoOn. Enjoice!

1 (3)

Baru sampai. Take a break. Makan before mandi. Yang pergi adalah kazen2 dan pakcu. Tapi pakcu balik awal. So, memandangkan tiada mak-mak yang ikot, tema kitorg adalah
“NO EMAK, NO RULES!!!”

1 (8)

Melompat lebih tinggi. Nice shot dari adik. Tapi dia pulak yang takde dalam gambar. From left: aku, epi, along, ecah, sarah, kakcik, usop. Fotograpernye: adik.

1 (11)

Konsep gambar ala2 hero and dewi remaja. Haha. Calon2 yang tersingkir awal sume ada dalam gambar ni. After begambar ni kitorang naik banana boat. Ni first time aku naik. Kitorang tambahkan thrill dengan wat aksi naek kuda atas boat tu. Haha. Memang fun.

DSC_0899

After jadi dugong terbenam, sarah terus mendamparkan diri. Kaki kebas kene benam. Tak boleh hengat bila dia wat aksi dugong kuar dari pasir. Haha.

DSC_0908

Ni kazen saya yang sama baye. Dok atas pasir after air surut.

1 (14)

Ni first time berkayak. Best pegi masa orang tak ramai sebab tokey tu tak letak limit masa. Dia kata main la puas2, bila da puas baru pulangkan kayak. N paling best bile tak sangka leh jumpe coral (batu karang yer) kat tgh laut tu. Siap dapat touching2 lg dgn coral.

page

This is a cOol and mEmorable trip aKu and kaZen+adek badek. ReLease sAngat teNsen gi trip ni. Da lama saNgat tak enjOice mcm ni tAhun dePan kite pi lagi ek. ajaK skali kaUm kerAbat yAng lain.

(”.)

October 8, 2009. Uncategorized. 2 comments.

Malu. Sangat.

Satu pengajaran aku perolehi ini. Mengenali manusia.

Mungkin jika berterus terang tanpa berselindung apa-apa adalah lebih baik.

Biar sakit yang diterima adalah melalui face to face daripada hati tertanya-tanya kenapa air muka berubah rupa.

Malu. Serius aku malu. Tersangat malu. Malu yang amat.

Aku akui memang salah aku. Tapi kenapa perlu mengelakkan diri dari berbicara, duduk semeja, makan bersama.

Tapi tak mengapalah. Andai hatinya sangat sakit atas apa yang aku buat. Aku minta maaf. Da memang salah aku.

Cuma tak sangka akan diberitahu dengan cara begitu. Seolah-olah dah tak sudi untuk hadap muka aku. Jijik barangkali.

Namun, dalam apa keadaan sekalipun, aku masih prefer untuk berterus terang. Its the best way to deal with problem.

~~~~~~~~~~Malu. Sangat.

October 7, 2009. campus life, friends, kotak hati kecil, melankolik, Uncategorized. 6 comments.